SUP-wetgeving

Voor kantoren, bedrijven en instellingen gelden er vanaf 1 januari 2024 nieuwe regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Deze bekers en bakjes mogen op deze locaties niet meer worden aangeboden.

Binnen uw organisatie zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan. Deze regelgeving geldt voor alle locaties waar consumptie op locatie plaatsvindt. Vanaf 1 januari 2024 kun je kiezen uit:

  • Herbruikbaar: herbruikbare alternatieven aanbieden, zoals afwasbare kopjes, glazen, hard cups, borden en bakjes;
  • Bring your own: gebruikers zelf een beker of bakje laten meenemen.

Het is de bedoeling dat de voorraden van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten opmaakt voordat het verbod op 1 januari 2024 ingaat.

Grote kans dat uw wegwerpbeker plastic bevat
Veel bekers en bakjes die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten kunststof om ze water- en vetafstotend te maken. Zelfs bekers en bakjes met een ‘plasticvrij’ keurmerk kunnen plastic bevatten. Een keurmerk biedt dus geen garantie voor uitsluiting van de regelgeving. In Nederland betekent plasticvrij dat het product geen (toegevoegde) polymeren bevat. In het buitenland worden soms andere normen gehanteerd, waardoor het plastic vrije logo uit bijvoorbeeld Duitsland niet geldig is in Nederland. Laat u goed informeren door uw leverancier. Ook bekers en bakjes gemaakt van bioplastic vallen onder de nieuwe regelgeving. Dit soort plastic is doorgaans ook schadelijk voor het milieu als ze in het zwerfafval terecht komen. Daarom vallen bekers en bakjes gemaakt van bioplastic ook onder de regelgeving.

Uitzondering voor zorginstellingen
Vanwege veiligheids- en hygiënevoorschriften mogen zorginstellingen en gesloten inrichtingen wel wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten blijven gebruiken. De uitzondering bij zorginstellingen geldt alleen voor patiëntenzorg, zoals de zorgafdeling, polikliniek of gemeenschappelijke woonruimtes. Voor openbare ruimtes geldt deze uitzondering niet. Denk aan een bezoekersrestaurant.

Hoogwaardig recycling
Hergebruik wordt de nieuwe norm voor locaties die vallen onder consumptie op locatie. Er geldt echter ook een beperkte uitzondering om een inzamelsysteem in te richten voor hoogwaardige recycling van de bekers en bakjes. Hoogwaardige recycling betekent dat u de bekers en bakjes inzamelt en dat het na recycling opnieuw gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal voor eten of drinken (voedselcontactmaterialen). Het minimale percentage ingezamelde bekers en bakjes dat hoogwaardige gerecycled moet worden loopt jaarlijks op en begint in 2024 bij 75% tot 90% in 2027 en verder.

Hoe duurzaam is hergebruik?
Over het algemeen geldt dat hergebruik beter is voor het milieu, afhankelijk van het materiaal, het volume, de manier van schoonmaken en de efficiëntie van de retourlogistiek. Wel moet een herbruikbare beker of verpakking vaak worden gebruikt. Een beker is bijvoorbeeld milieuvriendelijker als deze tussen de 6 en 60 maal gebruikt wordt. Het verschil zit hem onder meer in het materiaal waarvan de herbruikbare beker is gemaakt en de manier waarop de herbruikbare beker wordt schoongemaakt.
Meer weten? https://minderwegwerpplastic.nl/#

Heb je vragen of wil je weten welke vervangende producten er beschikbaar zijn? Neem dan contact op met onze verkoop binnendienst.

verder lezen

Nieuw AV systeem

Bekijk de mogelijkheden voor jouw inrichting in onze showroom op het nieuwe 98" AV-systeem met het Loxone smart home systeem met adaptieve verlichting en geluid.

Het kantoor als magneet

Veel mensen vinden het best prima dat ze thuis moeten werken. En er is zelfs een groep mensen die helemaal niet meer naar kantoor wil komen. Want dat wat ze op kantoor doen, kunnen ze ook thuis.